fbpx
Kirjoitettu 30.04.2021

COVID. Situation now 9/ 2021

Suomeksi / In English below

 

Kolmen kuukauden mutka. Päivitys 18.9.2021

Huomen ja harmin syksy 2021. 

Rahti jossa pitäisi nyt olla ihan kaikki tuotteet, jotka puuttuvat lähtee Intiasta minulle kerrotun mukaan ensi viikolla. Se tarkoittaa siis, että lähtee pajaltamme kolmen territorion läpi päästäkseen Delhiin, jossa jarruttaa tulli ja maastalähtöprotokollat. Arvioitu ja toivottu ja kauan odotettu saapuminen rahdille syyskuun lopussa/ lokakuun lakupuolella.

Meillä tosiaan on huhkittu nyt hommia kasaan ja vaikka ollut tuotteita valmiina, niin emme ole saaneet rahteja toivotusti edes liikkeelle, koska toimitukset ja rahdit raahanneet maailmantilanteen takia niin paljon aikataulullisesti perässä. 

Olemme yrittäneet vaihtaa vakihuolitsijaa, tai jouduimme siihen tilanteeseen, koska ihmisiä myös sairastuu,  vaan huonommaksi rahtikuvio meni. Ihan täydeksi säädöksi, sanon.

Meillä pienten mallipalojenkin matka Fedexin pikatoimituksena on kestänyt viikkoja, vaikka pitäisi kestää päiviä. Hollantiin suoraan Intiasta kiireellisesti lähetetty paketti olikin lähetetty väärälle henkilölle ja nyt paketti kiertää yhä niin, että teemme jo uutta mattoa, koska saamme maton tehtyä nopeammin uudestaan kuin mitä kestää paketin saapumisen odottelu. Virheitä toki sattuu se on inhimillistä, vaan nyt paine Intiassa on niitä hiukkasen kasannut. Ei tällaisia koukeroita ole koskaan ennen meille sattunut. Vaan Intian pään rahdissa on ollut paniikkia..

Pyydän anteeksi, että en ole osannut hoitaa asioita toivotulla tavalla. On avuton olo. Vaan kun en ole itsekään voinut muuta kuin muistuttaa puuttuvista ja toivoa, että luvattu rahti viimein saapuisi. Nämä ei ole valitettavasti sellaisia normioloissa sujuvia kuvioita, että vaan tilaan tuotteet  ja kaikki menee mutkitta. Todella kannan syvää huolta ja harmia itsekin rahdin viipymisestä ja yritän pitää hyvää tsemppiä yllä. Aina kaikki ovat lopulta saapuneet emmekä ole sinuakaan unohtaneet. Jotkut ovat joutuneet odottamaan puuttuvia tilauksia kahdeksan tai yhdeksän kuukautta. Tässä tilanteessa virheet kostautuvat todella.

Kun Intiassa lockdowneja, niin kyliinkään ei olla päästy normisti tarkistamaan tuotteita. Kaikki tuotanto ei valvomatta mene ns. putkeen, ja yksi syy on, että meidän artesaanit kylässä eivät osaa lukea tai kirjoittaa. Heille on annettu ohjeet suullisesti, kun normisti annamme ohjeet paikan päällä ja varmistamme myös työnteon eri vaiheissa tilanteen. Vaan meidän yhteyshenkilö ei ole liikkumiskieltojen takia saanut visiteerata kylässä eikä siksi ole pystynyt pitämään lankoja kasassa hänkään. Koko aika töitä on kuitenkin tehty, koska työtä meidän artesaaanit tarvitsevat. On vain tullut paljon sellaista, mitä ei ole tilattu ja jäänyt tekemättä sellaisia, joita täällä kovin odotetaan. Esimerkiksi hapsujen valmistuksessa mattoihin olemme nyt ainakn toistaiseksi luopuneet, koska tänne on saapunut täydellisiä mattoja hapsuilla, vaaan matto ol tilattukin ilman hapsuja. Olemme tehneet siksi mattoja uusiksi ja tietenkin niin, koska tahdomme toteuaa toiveitanne. Nyt on hetkellisesi jouduttu valitsemaan selkeämpi linja: emme tee enää hapsuja kuin ihan erikoissyystä ja vasta sitten, kun Intiassa pystytään keskittymään yksityiskohtiin. Nyt olemme yrittäneet keskittyä siihen, että teemme tuotteet oikeankokoisina ja -värisinä ja -muotoisina teille ihanille asiakkaillemme, joille jokaiselle olemme kaikki hyvin kiitollisia. Monestakin syystä.

Vaan nyt alkaa  olemaan taas uomillaan. Liikkumiskiellot tosiaan voivat jumittaa kylästäkin lähteneen rahdin terrritorion rajalle. Uomillaan on myös tuotanto. Kyliin päästään taas valvomaan, tarkistamaan ja noutamaan valmiita tuotteita.

No. Nyt tosiaan olemme kirineet ja Intiassakaan ei tilanne ole enää uusi. Rahtipäässä on useita uusia apukäsiä töissä. Tuo ei ole meidän syy tuo rahdin venyminen ja epämäräisyys ja siitäkin osin johtuva todella ikävä pitkä odotus sinullekin. Nyt vaan alkaa hommat selviämään, rajat Intiassa ovat auki ja rahdit liikkuvat. Lentorahtihan ei liikkunut ollenkaan hetkeen, eikä kukaan tiennyt milloin tauko loppuu. Se ruuhkautti varmasti koko systeemin enkä tarkoita nyt mumsia, vaan ihan koko liikennettä Intiasta ulkomaille.

Olen tosi iloinen ja helpottunut, että samme nyt toimitettua puuttuvat ja olemassaolevat tilaukset seuraavassa rahdissa, mikä on ihan jo lähtökuopissa Suomen suuntaan, vihdoinkin. Tämän kohta saapuvan rahdin jälkeen pystymme seuraavat tilaukset toimitamaan viimeistään jouluksi, ennen joulua. On kyllä homman jo aika alkaa sujumaankin. Ilman sujuvampia toimituksia Mum's ei välttämättä itsekään tätä enää jaksaisi. Niin paljon on nyt ollut näissä murheita, joihin ei muistutukset riitä. Luvataan, vaan lupaukset minulle eivät pidä. Sen olen tässä ja änä aikana oppinut, että vaikka minulle luvattaisiin jotakin, niin en voi tukeutua siihen ja luvaa edelleen sinulle. Miään muuta kuin, että sieltä ne tuleva , meidän aarteet. Ennemmin tai myöhemmin ja viime aikona ovat tulleet jotakuinkin aina myöhemmin.

Et todellakaan ole ainoa.

Vaan parempaa kohto olemme menossa. Tiimin puolesta kiitän kaunist ymmässyksestä ja kärsivällisyydestä.

Toivoaan, että enää näitä päiviyksiä ei tarvitsisi kirjoittaa. Että voisimme vain palata normiaikaan toimituksissa.

Kaikki Mum'sin tehdään käsin. Sekin ottaa aikaa. Vaan vähemmän, kuin mitä matka Intiasa pajala Suomeen.

 

Liedossa 18.9.2021

Hyvää viikonloppua,

Ystävällisin terveisin ja teille kiitollisena,

Outi Mum’sista

PIPANA JEnni Rope Näkymä woolrug OutiPuro close cosy minimalist villamatto tomileppänen design minimalist simplicity nordic wool eco villamatto ehtical mums web 

 

 

 

 

Rahtien saapuminen on Mum'sille juhla! / Arriving freight is a celebration.

Päivitys 9.7.2021 Odotettu. Pitkään ja hartaasti. Toivottu ja kaihottu. Jännitetty ja harmiteltukin. Huolissaankin hänestä oltu: Mum'sin rahti se saapui nyt! Jos olet tilannut meiltä niin muistathan, että voit koska tahansa laittaa viestiä ja kysyä tilauksesi tilannetta. Päivitän tilannetta aina sen hetken mukaan. Nyt saapunut rahti tullataan ja kun maahantuontibyrokratia kunnossa, niin saan luvan noutaa rahdin. Tuomme sen tänne Turun kupeeseen, puramme  ja pakkaamme matot uudestaan ja toimitamme teille.

Ensi viikolla olemme myös Helsingissä heitä varten, ketkä tulossa noutamaan tilaustaan showroomilta/ soupuodilta. Jos kaikki menee suunnitellusti, niin mattoja voisi ehkä noutaa aikaisintaan maanantaina iltapäivällä/ alkuillasta. Jos ei, niin sitten ensi viikolla joka tapauksessa. Ensi viikolla hoidan myös kaikki sovitut toimitukset ja vaihdot sun muut. Puhhuh mutta ihanaa, että rahti  täällä. Olen niin huojentunut ja iloinen. Kiitos  teille <3 Pikkuisen kiireessä kirjoitan.  Nyt rahtia ja pakkauksia, Outi Mum's

Update 9.6.2021 / We are packing the freight in India! Freght is to leave during next weekend. We do have hope it arrives in FInland in June still. / Ihana kertoa, että vihdonkin mattojamme pakataan Intiassa. Rahdin on määrä lähteä matkaan viikonlopun aikana. Toivoa on, että matot ehtisivät Suomeen vielä kesäkuun puolella! Oi tämä on kyllä niin hyvä uutinen ja ihan meille kaikille!

 

Päivitetty/ Updated 8.6.2021 

Lockdown päättyi Delhissä 7.6.2021 ja kaikki puuhaavat nyt lentorahtejaan lähtemään maasta ja mahdollisimman nopeasti. Pelätään sairastavien määrän kiihtymistä ja uutta lockdownia. Intiassa on yli 20 miljoonaa sairastunutta ja kuolleita päivittäin useita. Asiantuntijat sanovat, että todelliset tilastot ovat surullista kyllä vielä korkeampia. Mum'sin sydän itkee tilanteen johdosta. Sielumme asuu aina Afrikassa ja Intiassa siellä, missä Mum's vuonna 2006 syntyi. Yhteistyökumppanimme jakavat arvomme, tai arvot ovat syntyneet luontevasti yhteisymmärryksestä ja solidaarisuudesta toisia ihmisiä kohtaan siitä. Tahdomme tehdä hyvää ja kantaa vastuuta muustakin ja muistakin kuin itsestä. 

Odotamme parhaillaan kuulumisia Intian rahdista ja sen lähtemisen aikataulusta. Sinänsä meillä on tässäkin tilanteessa osunut tavallaan "onni" se, että Mum'sit valmistuvat ihmisten kodeissa niin Intiassa kuin Afrikassa. Tuotantomme ei ole  lockdownienkaan aikana loppunut ja artesaaneille voitu maksaa työkorvauksia. Tänäkin aikana Mum'sin perustaja ja suunnittelija Outi on pystynyt työstämään uusia mallistoja yhdessä huikeiden artesaanien ja designereiden kanssa. Se, että meillä on ollut töitä on teidän ansiotanne. Jokainen tilaus työllistää. Olemme hyvin kiitollisia. Kiitos, kun puhutte meistä eteenpäin. Kiitos,kun kirjoitatte, julkaisette tuotekuviamme lehdissä ja blogeissa, kiitos kun myytte meitä liikkeissänne. Kiitos, kun ostatte Mum'sia. Se on meille suuri onni. Te olette onnemme. 

in ENGLISH 8.6.2021

What’s happening in India and Africa is breaking our hearts. There are close to 20 million confirmed cases of COVID only in India. Every morning many people die. Experts say the true numbers exceed the official figures. Africa and India have been a big part of MUM’s story and a soul of our label. Mum’s founder and designer Outi together with amazing artisans and designers have worked to bring our collections to life. We are proud to say our vendors in India and Africa share the same values and our production is still going strong. Even during lockdowns, Mum’s is handmade at artisan’s village and work is done at people’s homes. This has turned to be a high value for us during these difficult times, and we have also been able to create new collections. We have paid our vendors and artisans even through the lockdowns in India, where we make our rugs. Thanks to you and your orders. This is a global issue. We are all safe only, when everyone is safe. Lockdown is now over in India (at least for a while) and we are waiting to hear more about the freight arrival. Thank You for the patience for everyone waiting for their Mum's orders. Take care, everyone. Thank You for your kind support.

 

 

Päivitetty 25.5.2021 Intiassa lockdownia jakettu 31.5.2021 asti. Sen jälkeen on hallitus luvannut, että ihmiset saavat hetken hengittää ilman rajoituksia. Lockdownia on taisaiseksi jatkettu jokaisen päättymispäätöksen jälkeen. Pajaltamme terveiset että uskovat, että rahti pääsee kesäkuussa matkaan kohti Suomea.

Lockdown has been coninued again. Now Indian Government has promissed here will be relaxment after 31.5.2021. In India lockdown has continued every time right after it was supposed to be discontinued, lastly in 16.5. But this time Government has made a promise. As all our work is done at people's homes in small rural villages we do have production and your orders are made, and most of the orders which are "un" are all ready and packed. Problem is the lockdown which does not allow people go to work nor move from home. Freight does not move as nobody is working. As soon as freight is allowed to move we will receive our freight in Finland, hopefully in the beginning of June, after the lockdown. We are so sorry for all of you waiting for your lovely rugs, and also sorry for all our artisans making the rugs. It is 100% certain yor ordrs will arrive. Just takes time, because of covid.

 

Päivitetty 19.5.2021: Intiassa edellinen pitkä lockdown päättynyt 16.5. ja Intian hallituksen päätöksellä samantien lockdownia jatkettu 24.5.2021 asti. / Update 19.5.2021. Lockdown in India was ceased 16.5. and immediately continued till 24.5.2021 by Indian government.

 

Olen miettinyt kirjoitanko teille tästä ollenkaan. Kun pitäisi jaksaa olla tsemppaava ja iloinen ja jakaa hyviä asioita kaiken harmin keskellä. Vaan kyllä mietin niinkin, että koska toimitaan rehellisesti ja läpinäkyvästi, niin totuus on parempi kertoa. Ehkä se lisää myös ymmärrystä.
Nyt on Fashion Revolution ja tekijöitä ja tuotteen alkuperää valaistaan. Me olemme nyt menettäneet koronalle kolme taitavaa kutojaa Intiassa. Intiassa tilanne on melkeinpä katastrofaalinen: on lockdowneja tuon tuosta ja ulkonaliikkumiskieltoa. Tulee sadonkorjuuaika ja kutojia tarvittaisiin pellolla, koska kasvattavat ruokansa itse, elävät omavaraistaloudessa. Tuo sentään on tässä tilanteessa onni, kun kauppaan kylistä ei edes pääse.
Intiassa rokoteohjelma voi kestää vuosia. Populaatio on niin suuri. Meidän pieniin kyliin rokotteista on sentään ollut edes puhetta.
Intiassa on nyt myös kuuma lähes 40 astetta. Kutojat työskentelevät varhain aamulla, kun ei vielä ole liian kuuma ja jos lockdownilta työtä tehdä saavat. Myös kylissä pidetään etäisyyttä, vaikka sairastuneita ei tällä hetkellä ole. Me puskemme eteenpäin ja valmistamme tilauksianne parhaamme mukaan. Odottamaan joudutte, mutta se palkitaan. Mekin joudumme odottamaan. Kaikki joutuvat. Delhistä toukokuun alussa alunperin saapuvaksi arvioitu rahti ei pääse lähtemään, koska lockdown jatkuu. 

Kiitos kärsivällisyydestänne. Odottamisessa.

Toivotaan Intiaan parasta. Terveyttä.

Kiitos. 🖤

Outi.

india_boy_lowhymio_making_tomi_leppanen_mums_india_handmade aiti-lapsi-india-low

#fashionrevolution

***

I have been thinking if I should tell you this or not. As you know ”marketing” and spreading love & joy & keeping up good vibes- thing around.. It’s Fashion revolution yes we know, but do not feel like celebrating. As we work visible I decided to tell you the truth.
In India where we make most of our rugs in small villages, we have lost three skilled weaver’s for covid. Situation is disastrous for their families. There are lockdowns and curfews.
We work for a limited time only, as it is also very hot, about 40 degrees in the villages now. We work on your orders, and we do have weaver’s at work. Lockdowns stop the freight and all is ceased for 2 weeks every now & then. People are vaccinated, but India has such a huge population it takes for years to vaccinate all.
You need to wait for your order’s arrival, as freight is stuck in Delhi, but we do appreciate your order, and work given to us in this situation very much. As we do still go strong forward. Thank You, keep well 🖤
••••••••