fbpx
Kirjoitettu 01.10.2021

Matto ankkuroi olohuoneen.

Keskitytäänpä hetki mattoihin sellaisessa tärkeässä tilassa kuin olohuone. Minkä kokoinen matto olisi hyvä? Mitä tulisi ottaa huomioon, kun miettii mattoa tilaan. Päätös ei ole helppo ja sitä kannattaa pohtia. Vaan kun hetken miettii, niin ei tarvitse katua. Matto on pitkäikäinen sijoitus.

Kokoa ei kannata pelätä. Suurin, voisiko sanoa "virhe"  usein on, että valitaan tilaan liian pieni matto. Silloin matto on helposti kuin yksinäinen mereen eksynyt autiosaari, jossa noukkuu auringon kaartama palmupuu. Pientä mattoa tulee surku. Tämä voi näin mattomyyjän sanomana kuulostaa vaan yritykseltä myydä suuria mattoja, vaan pienen maton ongelmallisen filosofian tunnistaa kyllä sisustusarkkitehtikin, muun muassa sisustusguru Lauren Flanagan. Mattoja kannattaa uskaltaa teettää huoneisiin suurina ja mieluummin hiukka suurempana kuin olisi ajatellutkaan. Matolla on tilassa nimittäin vakaa tehtävä. Suurenakaan maton tarkoitus ei ole olla estradi vaan vakaa ankkuri. Se kokoaa ja nivoo tilaa yhteen, tuo tilaan tunnelmallista pysyvyyttä, mielen turvallisuutta ja persoonaa.

20200923111403 IMG 8684

Valmistimme suuren maton asiakkaallemme Tampereelle. Matto ankkuroi oleskelutilan sohvan ääreen. Paksu villamatto tuo tilaan lämmintä estetiikkaa.

 

Toki matto lämmittää ja toimii äänieristeenäkin, vaan ennenkaikkea matto ankkuroi tila lepoon. Pohjoismaisissa kodeissa olohuonemattojen peruskoot huonekoosta riippuen ovat 140 x 200, 170 x 240 ja 200 x 300cm. Muistathan, että voit aina teettää maton myös suurempana omin toivemitoin. Toivemitoin valmistettu matto ei ole suhteessa sen kalliimpi kuin perusmattokaan.

Jos tilaa ei ole paljon ja maton sijoitus on lähelle seinää, niin kannattaa jättää aina lattiapintaa näkyviin maton ja seinän väliin. Lattian on hyvä kurkistaa maton ja seinän välissä. ainakin 10-20cm, kertovat tilojen ammattilaiset.

 

320_STYLE_MODULAR_SOFA_RUG_FIT_SIZE_MATTO_SOHVA_KOKO_SISUSTUS_1A_kopio.jpeg EXTRA_STYLE_MODULAR_SOFA_RUG_FIT_SIZE_MATTO_SOHVA_KOKO_SISUSTUS_1A_kopio.jpeg 

HOW_to_place-a_rug_with_sofa_sohva_matto_koko_2.jpeg 320x220cm_HOW_TO-PLACE_A_RUG_with_sofa_matto_sohva_sijoitus_sisustus_iso_4.jpeg image_67152641.JPG 

Asiakkaamme tahtoi kohteeseensa luonnon elementtejä ja lämpöä. Luonto on pääosassa tässä kauniissa tilassa. Suurista ikkunoista näkyvä maisema ja sisätila jakavat samaa tarinaa. Kokonnutaan modernin tulipesän äärelle kui nuotiotulelle. Olohuoneeseen pääsee suuri, paksun ja pehmeä Kesanto-matto ja sen vaalempi sävy. Kesanto on 100% kasvivären värjättyä villaa. Orgaaninen käsinsolmittu eko luksusvillamatto. Ollaan pohjoismaisen lämminhenkisen minimalismin ja ja lämmön ytimessä. Alla kuvassa Kesanto maton oikeampi sävy. Kaunis Adean metsänvhreä sohva saa Mum'sin tyynyt Metsä ja Sammal. Ne värjäämättömästä luonnonvalkoisesta villasta. Aitojen asioiden äärellä. Luonnollisuus rauhoittaa.

ALL NATURAL kesanto

 Väri ja kuvio

Pohdi väriä ja kuviota. Mikä olisi näköisesi tai näköisenne, mistä tykkäät, mikä koskettaa. Kuviolla erottuva matto on huippukiva tapa lisätä tilaan raikkautta, persoonaa ja kiinnostavuutta varsinkin, jos huone on kalustettu muuten neutraalein huonekaluin ja elementein. Eläväpintainen matto on käytännöllinen, koska se häivyttää arkisen elämän jälkiä ja pieniä hupsis-tipahteluita. Yksivärisessä tasapintaisessa matossa tahrat luonnollisesti näkyvät eloisapintaista helpommin. Pitkäkarvaisempi villamatto taas antaa vieläkin enemmän "anteeksi".

Päre-mallistossamme maton pohjaväri on mix-värjättyä vllaa. Värjäys antaa mahdolliset tahrat, lemmikkien tassuttelut, lasten hupsis-leikit anteeksi hyvällä ystävällisyydellä ja maulla. Hiukankaan eläväpintainen/ luonnollinen matto on käytännöllinen. Sävy-yhdistelmävärjäyksen suunnittelimme Päreelle nimenomaan siksi, että maton päällä kun kuitenkin ollaan ja eletään, niin elämää sen päällä ei tarvitse välttää. Jäljetkään eivät tätä mattoa haittaa.

PARE colours mix

Päre matossa valittavana useita eri villasekoitusvaihtoehtoa. Aina myös mittatilauksena: Smokey grey, Light grey, natural, natural & very light grey ja mix of browns + natural. Kuvio luonnonvalkoinen tai musta.

Mums rug PARE brown mix Finnish design matto villa wool

PARE luxury wool closeup design mumsrug rug.                                 

Lähikuva Päre-värjäyksestä: vaaleanharmaa ja natural-mix ( very light grey ja kuvio musta).       

PARE Blue on Ligh Grey

Päre matto asiakkaan toivevärein: yönsininen hopeanharmaalla ja runsain hapsuin.

 

PÄRE thick wool rug MUMs Finland  PARE rug SMOKEY GREY MIX Design light Grey mix Finnish MUMs white on brownmix 170x240cm PARE paksu villamatto vaaleanharmaa mix rug Design light Grey mix Finnish MUMs white on brownmix 170x240cmPARE rug Design Finnish MUMs white on brownmix 170x240cm

Neljä luonnonvärjättyä Pärettä.

 

 

 

 

PARE RUG NORDIC DESIGN MATTO MUMS WEB

Original Päre on mustavalkoinen. Maton kulmassa tekijän signeeraus " Ali".

 

VÄRI

Värillä iloitteleva koti voi kaivata värikkäitä tekstiilejä ja mattoja. Värikkääseen huoneeseen kannattaa yrittää löytää sellainen matto, mikä nivoisi huoneessa jo olemassa olevia värejä yhteen. Näin värit eivät olisi ristiriidassa. Huoneen väreistä täysin poikkeava matto voi alkaa rasittamaan mieltä, ja huone tuntua kohta rauhattomalta. Jos väristä tykkää niin väriä saa olla, pikkuisen pohdintaa vaan. Mikä huoneessa on sen sydän? Mikä tärkeä niin, että se ainakin huoneessa pysyy? Kiinnekohta värille voi olla esimerkiksi lempimaalaus, josta sitten poimitaan värimaailmaa myös esimerkiksi mattoon. Väri on ihana asia elämässä eikä väriä tarvitse tai kannata pelätä. Usein huikeimmat sisustuskokonaisuudet loihditaan juurikin värikkäillä matoilla ja kuoseilla. Näitä värikkäitä rohkeita ja taidokkaita kokonaisuuksia ja runsaita kuviointeja saamme sitten ihailla suurimpien ranskalaisten tai italialaisten kuuluisien sisustusmuotilehtien kansissa. Väri ihastuttaa aina.

Väri on makuasia. Usein käytännössä on niin, että tummahkoon sohvaan kannattaa valita hiukka vaaleampi matto, vaaleammalle taas partneriksi tummempi matto. Pienikin kontrasti kahden elementin välillä ryhdistää ja antaa silmän viipyä yksittäisissä kauniissa asioissa. Usein myös värikäs tai kuviollinen matto on hyvä vaihtoehto simppelin sohvan seuraksi.

Matolla on suuri vaikutus tilan kokonaisilmeeseen. Siksi kannattaa suosia sellaista mattoa, mistä pidät ja minkä kanssa tahdot elää. Silloin et kyllästy mattoosi.

IMG_1070.jpg           E44F1101-0A7A-47F6-BE94-BEFDE0D6CBF0.JPG

Valmistimme maton perheen suosikkimaalauksen inspiroimana. Maalaus on perheelle tärkeä ja taiteilija on Henna Pajulammi. Matto Mum'sin PINTA, solmittu käsintehty paksu ja pehmeä luksusvillamatto, design Pasi Kärkkäinen-Tunkelo. Henna Pajulammi 

ELINA_SALO_versio2_musta_kalat_luonnos_Kalaverkko_120x270_MUMs_Finland_kopio_2.jpeg    IMG_9761.jpg

Valmistimme asiakkalle uniikin tasapintaisen villamaton olemassa olevan samettisohvan ja seinällä olevan taideteoksen värien inspiroimana.  

KASSENA ig3 mums interior 

Moniulotteisia kauniita Vintage,- antiikki,- ja trendihuonekaluja voi sitoa yhteen kuvioidulla matolla. Kuvioitu matto ryhdistää tilaa. Kuvassa Hampuriin asiakkaalle valmistamamme uniikin kokoinen Mum's loves Africa, tasapintainen villamatto. Sen kuvio mukautuu mihin tahansa kokoon. Mustavalkoinen on aina hyvä ja selkeä valinta. Mustavalkoinen on ihmeellisen raikastava.

 

Materiaali

Mieti materiaalia. Millaiselta toivot mattosi tuntuvan siinä tilassa mihin sitä ajattelet. Paksu pehmeä villamatto tuo tilaan lämpöä, on lämminhenkinen ja aidostikin lämmittää. Silkki on ihanan pehmeä ja kaunis, mutta myös hyvin kallis ja hankalampi puhdistaa. Muita upeita orgaanisia materiaaleja ovat muun muassa villasilkki ja silkkibambu. Puuvilla on käytännöllinen ja helppohoitoinen, samoin tasapintainen karvaon, silti ryhdikäs ja napakasti kudottu villamatto. Laatuja on niin monia kuin on maailmassa kirkkoja, voisi sanoa. Valitse kestävä ja kunnolla tehty matto. Printtikuvioiset koneellisesti valmisetut matot voi aika pitkälle hetimiten unohtaa, jos toivoo mattoystävältään pitkällistä rauhallisen seesteistä suhdetta. Kestävä matto on myös ympäristön kannalta fiksu valinta. Paljon on matoissa koneellisesti valmistettuja, printattuja. Lähtökohtana niissä onkin muu kuin valmistaa pitkäikäinen matto. Ota käytännön asioita huomioon matolle materiaalia miettiessä. Mihin tilaan ja käyttöön matto tulee. 

  

Muoto

Muotoon ei tarvitse jämähtää! Matto voi olla pyöreä, soikea, neliö tai kantikas. Sen ei aina tarvitse olla perinteisen suorakulmainen. Mieti miten huonetilassa kuljetaan. Millaisia alueita tilassa on. Voisiko matto ”pysäyttää” eri tiloja jossakin kohtaa huoneessa. Eihän matto jää hassusti esteeksi huoneessa kuitenkaan? Onko esimerkiksi sohva määräävässä asemassa? Sen ystäväksi matto. Entä onko samassa tilassa esimerkiksi ruokapöytä? Nivo ruokatila yhteen toisella matolla. Entä onko huoneessa ehkä nojatuolien muodostama ”pesätila”.  Samassa huoneessa voi olla on useampia paikkoja, tiloja joilla oleskella. Vaan mieti, mitä olohuoneessa tehdään eniten, mitä siellä tahdotaan tehdä? Onko sinulla ehkä maisemanäkymä ikkunoista pitkälle luontoon ja ahdot keskittyä siihen, tulipesä, vai keskitytäänkö olohuoneessa katsomaan televisiota. Maton voi sijoitttaa ilaan huoneen ydintoiminnon mukaan. Jos kaikki keskittyy sohvan ääreen niin suurin matto suurimmalle toiminnolle. Pienemmille muille toiminnoille pienempi matto, ehkä eri muoto. Usein yksi suuri matto riittää. Kaunista lattiapintaakin saa näkyä.

SPACE Odyssey Avaruusseikkailu rug Saana ja Olli black natural 20200923111311 IMG 8681KUMPUKYLA round interior matto rug natural eko lowAvaruus Space Saana ja Olli finnish design matto ryijy suomalainen nordic skandinaavinen web

ruskeakarhuvaaka eggtuoli

Kaunista lattia ei kannata peittää kokonaan. Vaan ehkäpä jotakin ihan muuta? Ehkäpä karhu?  Kuva Joanna Moorhouse

 

Älä osta just ja heti, vaan mieti ihan hetki.

Jos ei ole aivan varma mitä tahdot, älä osta heti ensimmäistä mattoa. Matto on harkittu sijoitus, mikä tulee olemaan suuri osa elämääsi.  Matto huoneessa on ankkuri ei estradi. Älä siis anna heti ensmmäiselle ihastukselles periksi. Et myöskään ehkä tahdo, että ankkuri on kuin minisaari, hukkunut olohuoneesi sisustuksen mereen. Jos tahdot olohuoneeseen pienen maton suhteuta koko sopivaksi sohvaasi. Pienimmillään matto suhteutuu sohvaan niin, että matto juoksee noin 20cm yli sohvan istuinosan reunan mitasta. Sohvan ei tarvitse olla kokonaisuudessaan maton päällä. Se voi olla sohvan alla vain osin, tai maton voi sijoittaa kokonaan sohvan eteen, hyvin lähelle sohvan jalkoja. Jos mattoa vastapäätä on tuoleja, niin mittaa matto niin, että tuolit ovat kunnolla kokonaisuudessaan joko maton päällä, tai sitten niin, että tuolit voi sijoittaa myös selkeästi maton reunan ulkopuolelle.

GIANT eco luxury wool rug cosy warm nordic syle marmekko rakkauskirje classic design eco sustainabele villamao paksu suuri olohuone web

 

Huonetila

Tilavaan, valoisaan tilaan suuri matto tuo aina kaivattua pehmeyttä. Mahdollinen kolkkous katoaa. Juuri näin matto ankkuroi tilan, tuo tilaan hiljaista ja pysyvää lisäarvoa. Vaikka sinulla olisi kaunis ja tärkeä perintökahvipöytä sohvan edessä, niin älä mittaa matolle kokoa pöydän mukaan. Mittaa matto sopivaksi sohvalle, jolloin matto rauhoittaa tilan. Pöydän saat aina mahtumaan maton päälle.

Antiikkiset sirojalkaiset tuolit pääsevät kauniisti näkyviin tilassa, kun ne asetetaan kokonaisuudessaan maton päälle. Myös tuolien taakse saa jäädä matolle tilaa. Antiikki- ja vintage ja nykyhuonekaluja yhdistelevässä sisustuksessa kokonaisuus on kiehtovan persoonallinen. Tällaisen tilaan värikäs tai kuviollinen matto tuo tilaan vielä lisää intensiivisyyttä ja luo ihan oman persoonallisen keskustelutilan.

Ruokatilan matoista enemmän ensi kerralla.

Kiitos.