Skip to main content
Kirjoitettu 17.02.2022

Sydämessä taide.

STORY Mums weaved sculptures at Fiskars 2009

Uniikki Mum's palloveistos voitti aikoinaan myös "Sisustuksellinen lelu"-kilpailun. Taideteos, vaan toimii myös kotona sisustuksessa. Sisällä pilatespallo joten voi käyttää ja istua. Materiaalina kierrätetty puuvilla ja valmistettu afrikkalaisten naisten käsissä. Mum'sin eettisen laukun omistaa myös fantastinen Elisabeth Rehn. Hänen valintansa oli mustavalkoinen ja laukku kiertänyt rouva Rehnin mukana matkoillaan.

 

Vuonna 2006 Mum's oli Outin oma pieni tärkeä taideprojekti

Mum's alkoi puhtaasti taideprojektina ja siksi Mum'sin sydän asuukin taiteessa. Mum'sin emo on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemian kuvanveistolinjalta ja kuvataideopettajaksi Aalto yliopistosta. Perustaja-emo Outi itse asiassa jatkoi opintojaan Aalto-yliopistossa tavoitteena taiteen tohtorin tutkinto ja ensimmäinen matka Etelä-Afrikkaan oli osa taiteellisen tutkinnon kenttäosuutta. Etelä-Afrikassa saikin alkunsa myös yhteistyö, mikä sivuutti lopulta tohtorin tutkinnon Outin ajatuksista. Syntyi taideprojekti Mum's, missä yhdistyi kaikki mikä Outille oli tärkeätä ja inspiroivaa: taide, muotoilu, käsityö ja vastuullinen ihmisten auttaminen työllistämällä, inhimillisyys ja kauneus esteettisenä ja sielullisena kokemuksena. Tohtorin tutkinto jäi kesken, kun Mum's vahvistui.

Jyvaskyla mums outipuro STORY MUMs Design Jenni Haukio Finnish First Lady 352

Alussa Mum'sin "kudottuja veistoksia" esiteltiin museoissa ja näyttelyissä ympäri Suomea. Rouva Jenni Haukiolla Mum'sin flamingo-rintakoru. Se valmistettu eteläafrikkalaisten artesaanien käsissä puhelinjohtovaijerista ja pienistä vintage- lasihelmistä.

 

Vuonna 2008 taideprojekti alkoi muotoutua myös liiketoiminnaksi

Eteläafrikkalaisten naisten ja Outin yhteistyö perustui osaamisalueiden yhdistämiseen: naiset taisivat käsityön ja Outi osasi piirtää. Naisilla käsityötaito huipussaan ja toivoivat, että Outi piirtää heille kuvat, jotka toteuttavat käsityönä kankaiksi. Valmiilla kuvamalleilla he pääsivät heti käsityöhön ja pystyivät ansaitsemaan nopeammin. Piirtää naiset eivät omien sanojensa mukaan osanneet. Yhteistyössä valmistuneet teokset saapuivat Suomeen Outin taidenäyttelyihin. Ensimmäinen niistä oli Titanik-galleriassa Turussa. Nimeksi taideprojektille Outi antoi "Mum's", koska kyse oli tiimiyhteistyöstä ei Outin yksin valmistamista teoksista. Kaikki 15 naista sattuivat olemaan äitejä ja Outilla neljä lasta itsellään. Mum's-nimi juontui kätevästi "äideistä". Teoksissa käytettiin kierrätettyä materiaaleja, naiset pystyivät tekemään työn kotona ja säästää näin työmatka- ja lastenhoitokuluissa. Pajalle kokoonnuttiin kerran viikossa palauttamaan valmis käsityö. Se tarkistettiin, tekijä signeerasi työn, se ostettiin tekijältä ja käsityöläinen palasi kotiin mukana ohje ja materiaalit seuraavaan tilaustyöhön. Kankaat ommeltiin sitten veistoksiksi. Jossakin vaiheessa Suomessa Turun museokauppa pyysi Mum'sia myyntiin. Laukut ja korut olivat ainoita, mitä Outi osasi ajatella museoshopiin. Uniikit, signeeratut, värikkäät afrikkalaisten naisten käsityönä valmistamat persoonalliset ja yksilölliset korut ja laukut, joiden tarina oli vastuullinen ja materiaali kierrätettyä, menivät hyvin kaupaksi Pohjoismaissa. Laukut keikkuivat iloisesti ja ylpeästi niin taidetta, designia kuin eettisyyttäkin edistävien pohjoismaisten naisten käsivarsilla. Laukkua arvostettiin monesta syystä ja kannettiin ylpeydellä. Kotona se ripustettiin mahdollisuuksien mukaan näkyville, kuin osaksi sisustusta.

Ihana vanha tarina laukuista ja linkki Mum'sin aikoihin Liedon meijerin tiloissa täällä.

STORY Mums weaved sculptures recycled cotton made in Africa Fiskars 2009

Afrikkalaiset naiset valmistivat jättimäisiä "Mum's- säkkituolikäärmeitä", jotka olivat sekä kudottuja veistoksia että sisustustuotteita. Esiteltiin Fiskarsissa.

 

Taiteen ja muotoilun kestävä liitto

Taide ja muotoilu ovat kumpikin visuaalista. Kärjistettynä erona: taiteessa kyse itseilmaisusta, kun suunnittelulla taas tarkoitus esittää ehdotuksia jonkin ongelman ratkaisemiseksi. Taidetta voidaan tulkita hyvin monin eri tavoin. Muotoilu taas ei niinkään voi olla tulkitseva, vaan sen on kommunikoitava tehokkaasti ja selkeästi.

Mum'sin kuuluisten taiteilijoiden ja muotoilijoiden suunnittelemat tekstiilit ovat uniikkeja taidekäsitöitä. Niissä näkyy paitsi taiteilijan myös käsityöläisen itseilmaisu. Jokainen tekstiili tehdään niin huolella ja laadulla, kuin mitä käsin on mahdollista. Materiaalit ovat laadukkainta mahdollista ja aina paikallista, koska lähituotanto tarkoittaa Mum'sille lyhyitä kuljetusmatkoja myös materiaalille. Taiteen ja muotoilun yhdistelmä on kiehtova. Taide on aina tavallaan laadukasta, tuotteissa moni suuri yritys pyrkii taas maksimaaliseen voittoon. Mum's tekee laadukkaita kestävän kehityksen uniikkeja taidetuotteita, joita iloksemme suosittelee myös Finnish Design Shop, monen vuoden kokemuksella.

JENNI OUTI STOCKHOLM FURNITUREFAIR 2020 MUMS BOOTHMUMS BOOTH STOCKHOLM 2020MUMS booth stockholm2020 whole

Mum'sin osasto vuonna 2020 Tukholman huonekalumessuilla koostui suunnittelijoille pyhitetyistä taidealttareista. Kuvassa Teresa Moorhouse- alttarilla Jenni Juurinen ja Outi.

WORKSHOPS Mums Africa8

Taidehommissa Etelä-Afrikassa.

MAKING bag cushion mumsMAKING girl jennituominen bagMinttu mustakallio bag girl mums

Taidehommissa Intiassa ja loppukäyttäjänä Suomessa. Kiitos Minttu Mustakallio!

 

Mum's on taideteos

Hitaasti käsin tekeminen on arvokasta itsessään. Taiteilijoiden ja muotoilijoiden suunnitelmat ovat teoksia itsessään. Jokainen Mum'sin uniikki aarre, jolla vahva vastuullinen arvopohjainen totuus. Mum's on laadukas, sitä voi käyttää kotona ja se on myös kestävän kehityksen taideteos.

Mum'sille ei ole merkityksellistä niinkään tarkka määrittely vaan se, mitä Mum's toiminnallaan saa ihmiselle ja ympäristölle aikaan. Teemme hyvää ja teemme hyvää kmahdollisimman hyvin. Mum'sin saat vain tilauksesta. Näin jokainen Mum's on käsintehty taideteos ja keräilykappale, eettinen aarre, jonka arvo pysyy ja vuosien myötä jopa kasvaa. 

Voidaan hyvin, taiteillaan. Kiitos.