fbpx
Kirjoitettu 01.01.2023

Mum's viltin takana rikas afrikkalainen perinne ja värikäs historia, Basotho Heritage, made in South Africa

Eteläafrikkalaisen viltin pitkä ja rikas historia alkoi vuonna 1860, kun "Kuningas Moshoeshoe I" sai huovasta valmistetun lahjan ranskalaiselta lähetyssaarnaajalta ja otti huovan käyttöön kuin ponchon. Tästä syntyi perinne kietoutua vilttiin ja käyttää sitä myös asuna. Pian tämän jälkeen Lesothossa huopaviltti korvasi aikaisemmin käytetyt eläinnahkataljat. (Teksti perustuu Vogue-artikkeliin 2015).

aranda Blankets edited 1024x768

Näitä ihastuttavia Basotho Heritage -vilttejä ei ole juuri ollut saatavilla Etelä-Afrikan ulkopuolella, vaikka niitä tehty yli 100-vuotta, ne ovat todella laadukkaita ja niillä värikäs, tarinallinen historia. Afrikassa nämä viltit ovat osa jokapäiväistä elämää. 

Vuonna 1951 italialainen Rodolfo Magni muutti Italiasta Etelä-Afrikkaan ja alkoi tehdä vilttejä. Villatehdas on nyt yli 70 vuotias ja afrikkalaisten vilttien villan valmistus työllistää yli 700 henkilöä. Kaikki aina neitsytvillan värjäyksestä langan kehruuseen ja vilttien kutomiseen tapahtuu saman katon alla. 

blanket Africa 2

Vilttien tarina ulottuu yli 100 vuoden taakse. Vuonna 1860 kuningas Moshoeshoe I, pienen sisämaavaltio Lesothon perustaja, sai lahjaksi villapeiton. Hän oli siitä hyvin innoissaan ja hylkäsi pian perinteisen leopardinahkaisen viittansa ja pukeutui sen sijaan lahjaksi saamaansa vilttiin. Basotholaiset seurasivat pian johtajaansa, ja tähän päivään asti viltti on olennainen osa heidän elämäänsä. Vilttiin kääriydytään kaikissa elämän tärkeissä tapahtumissa avioliitosta ja syntymästä kuninkaiden kruunaukseen.

blanket africa 3

Vuonna 1865 Moshoeshoe vetosi Englannin  kuningatar Victoriaan, jotta hän tekisi Lesothosta brittiläisen protektoraatin. Kuningatar suostui  pyyntöön ja puhui hänen "levittävän suojelusviltin" koko maahan. Basotho Heritage -vilttikankaaseen on monin tavoin kudottu kansakunnan historiaa sen alusta lähtien. Jokaisella vilttimallilla on tarina. Esimerkiksi Badges of the Brave Victoria England -kokoelmasta osoittaa kunnioitusta Ison-Britannian armeijan rykmenteille ja Basotho-sotilaille, jotka taistelivat  toisen maailmansodan aikana.

blanket reversible

Basotho Heritage vilttien kanssa saman katon alla valmistuvat myös viltin Mum'sille. Mum's kunnioittaa perinteistä käsityötaitoa ja kääntää vilttien tarinan pohjoismaiselle kielelle. Tarinan Mum'sin vilttiin on suunnitellut taiteilija Laura Gröndah. FLORA viltissä on kääntövärit ja sen koko on sama kuin perinnevilteissäkin 155 x 165cm. Viltti on hyvin laadukas ja sen voi myös pestä. Viltit saapuvat toukokuussa 2023 ja niitä rajattu sarja. HInta 325,-

LAURA FLORA suurikuva

lesotho king

Ensimmäinen koskaan Basotho Heritage viltti jäljitteli leopardin karvaa. Leopardikuvioinen villaviltti otettiin laajalti käyttöön 1890-luvun lopun karjaruttoepidemian aikana, jolloin koko Etelä-Afrikan kotoperäinen eläinpopulaatio tuhoutui. Viltti oli niin ainutlaatuinen, että yksi niistä on myös esillä British Museumin pysyvässä kokoelmassa.

 

ENGLISH ethical sustainable design production weaved handmade nordic Southafrica India

On jotenkin uskomatonta, että jotain näin ainutlaatuista ja kaunista on käytännössä jäänyt tuntemattomaksi muulle maailmalle. Viime vuoden lopulla olin yhteydessä vilttien tekijöihin ja ehdotin yhteistyötä, missä perinteinen vilttivalmistus kohtaisi pohjoismaisen muotoilun. He suostuivat ja vilttisuunnittelu perustettiin taiteilija Laura Gröndahlin kuvioon. Keväällä 2023 Mum's tuo markkinoille vilttejä, joita myydään valikoiduissa putiikeissa ympäri Eurooppaa. Basotho Heritage vilttien ainutlaatuinen tarina ei toivottavasti jää kertomatta Afrikan ulkopuolella enää pitkään.

 

olympialaiset 1940 viltti 

 

Mum'sin Afrikka-Suomi viltit muistuttavat laadultaan vintage huopavilttejä, joita käytettiin Suomessakin jo 1940 -luvulla. Kuvan vintageviltti Paimion Parantolassa ja tämä viltti valmistettiin vuoden 1940 Helsingin olympialaisiin. Kestävä on ja pitkäikäinen. Ihana on.

 

TÄSSÄ MESENAATIN VILTTEJÄ JOISTA VOIT VALITA MALLIN. JOKAISTA RAJATTU MÄÄRÄ VAAN KUITENKIN ENEMMÄN KUIN YKSI KAPPALE. MYYDÄÄN SIINÄ JÄRJESTYKSESSÄ KUIN TILATAAN.  

ARANDA_YOUNG_BASOTHO_DESIGNERS_COLLECTION_BODULO_BWU1071001C_7833.jpeg 

1. VILTTI 

ARANDA_YOUNG_BASOTHO_DESIGNERS_COLLECTION_BODULO_BWU1071001C_8228.jpeg

2. VILTTI

ARANDA_YOUNG_BASOTHO_DESIGNERS_COLLECTION_DIASPORA_MAIZE_BWU1771001Z_7787.jpeg

3. VILTTI ARANDA_YOUNG_BASOTHO_DESIGNERS_COLLECTION_BODULO_BWU1071004C_7824.jpeg

4,. VILTTI ARANDA_YOUNG_BASOTHO_DESIGNERS_COLLECTION_LERATO_BWU2391001C_7665.jpeg

5. VILTTI ARANDA_YOUNG_BASOTHO_DESIGNERS_COLLECTION_SEKOELE_BW6911009C_8049.jpeg

6. VILTTI 

 

Tilaa vilttii Mesenaatin joukkorahoituksessa. Lisätietoa TÄÄLLÄ 

Tilauksen jälkeen palaan sinulle ja varmistan vilttitoiveesi.

Linkki suoraan vilttitilaukseen TÄÄLLÄ.  

 

Lämmin kiitos tuestanne.

Ystävällisesti,

Mum'sin ja neljän lapsen emo Outi