Skip to main content
Kirjoitettu 08.10.2021

Simppeli ja mutkaton pohjoismainen tyyli, kiitos esi-isät!

Me pohjoismainen kansa. Meidän jokapäiväiset polkumme polveilevat aamukasteen raikkaudessa, pakkastalven puuterilumisten kuusenoksien alla, mustan muhkeamultaisen syyspellon herkkien heinien tahdittamaa laitaa, oranssina hohtavassa auringonvalossa, lämpimissä lempeissä säteissä. Me pohjoismainen kansa.

Me rakastamme luonnonvaloa. Kesä tai talvi, kutsumme luonnonvalon koteihimme. Valo lohduttaa meitä talven pikimustassa pimeydessä. 

Vaan vaikka syysaika harmaa ja talvi pimeä, niin mehän emme lannistu. Olemme keksineet sisustukseemme ideoita, jotka auttavat meitä saamaan enemmän luonnonvaloa kotiimme. Suosimme vaaleita, rouheita, luonnollisia, lämpimiä ja raikkaita värejä. Luontomme on muovannut sisustustamme, vaan on myös muita juuria, syitä miksi puhutaan skandinaavisesta minimalismista, yksinkertaisesta pohjoismaisesta sisustustyylistä. Mistä se kumpuaa?

STORY MUMs rug design Saana ja Olli kokoiaksi  KOKO IAKSI interior photo Deko

Mum'sin rakastetuimpia pohjoismaisen tyylin villamattoja on Koko Iäksi. Design turkulaiset Saana ja Olli, jotka suunnitteliva maton meille jo vuonna 2016. Satuimme samoihin myyjäisiin ja Outi heitti idean, että josko Saanaa ja Ollia kiinnostaisi suunnitella mattokuosi. Matto palvelee nimensä mukaisesti muttuvissa elämäntlaneissa ja vaihtuvissa tiloissa. Se on sinulle, Koko Iäksi.

AINO EINAR interior   kenno interior hamburg

Aino & Einar matto on luonnonvillaa ja yksinkertaisuudessaan kaunis. Mattoa valmistaaan myös mustana paksuna villamattona. Vaalea Kenno tuo valon ruokailutilaan.

Uranuurtajien pehmeä ja pyöreä 1950-luku

Skandinaavinen muotoilu on yksinkertaisuutta, minimalismia ja toiminnallisuutta. Se syntyi 20 -luvulla ja kehittyi 1950 -luvulla viidessä Pohjoismaassa Tanskassa, Suomessa, Islannissa, Norjassa ja Ruotsissa. Kahden maailmansodan välillä eurooppalaisilla suunnittelijoilla oli yhteinen tahto nykyaikaisuuteen ja innovatiivisuuteen suunnittelussa. Suunnittelu perustettiin teollistuvan yheiskunnan teknologiaan. Pidettiin visusti huolta siitä, että massatuotannolla valmistettavista huonekaluista tulisi kustannustehokkaita. Se oli uuden luomisessa tärkeätä. Teknologia mahdollisti tuotteelle aivan uusia rakenteita ja suunnttelijat tutkivat käytetyn materiaalin luonnollisia ominaisuuksia. Luovuus ja teollistuminen elivät symbioosin aikaa, kuin rakastuneet. Kauniita yksinkertaisia muotoja, vaaleaa herkkyyttä, sileän pehmeitä kaaria, keveyttä, aitoja luonnonmateriaaleja, toki myös muovi, upouutena.

DINNG ROOM ruokailutila ryijy wallrugnordic scandinacvian design giada ganassin2ERIKONA interior GIADA GANASSIN ECO design silk rug MUMs Finland low

Jo 1940’s tanskalainen muotoilija Hans J. Wegner  suunnitteli luonnollisen värisen tuolin vaaleasta saarnista. Tuolia kutsutaan myös nimellä " Kiinantuoli" (Chinese Bench). Kuvassa tuolit Mum'sin SILK WOMAN maton päällä. Maton suunntelija Giada Ganassin. Seinällä Paavo Halosen meille suunnittelema Tiger Of Finland ryijy ja taustaseinällä Saanan ja Ollin Utopia ryijy. Matto takahuoneessa on Mum'sin 100% luonnollinen Kesanto. Musta tuoli on tätä päivää POIAT.

SOLINA eco luxury wool natural dye carpet rug luonnollinen pohjoismainen Nordic nordichome natural web

Eero Aarnion Pallotuoli on vuodelta 1963 ja ajalta, jolloin innostuttiin muottien käytöstä tuotevalmistuksessa. Matto on Mum'sin 100% lunnollinen, reliefimäisesti käsinsolmittu Solina. Wlinalla kädessään Mum'sin BIRD tyyny, inspiraatio Ricardo Cavolo.

 Pohjoismaisen muotoilun tavoitteena hyvä elämä

Keveys, luonnollisuus, yksinkertaisuus, hienostuneisuus ja kodikkuus ovat skandinaaviseen tyyliin liitettyjä "hyvän elämän" keskeisiä elementtejä. Arkkitehti ja suunnittelija Alvar Aalto on yksi johtavista pohjoismaisen yksinkertaisuuden lähettiläistä. Aalto, yhdessä vaimonsa Ainon kanssa rakensi maineensa 1900 -luvun alkupuoliskolla. Aallon virtaviivaiset huonekalur on suunniteltu Paimio Paranolan kaltaisille julkisille rakennuksille. Arkkitehtina hän oli funktionalisti, joka keskittyi yksinkertaisiin muotoihin, geometresti kauniisiin ja käytännöllisiin rakennuksiin. Sama koski huonekaluja. Materiaalina Aalo käytti puuta, luonnonmateriaaleja, poltettuja savilaattoja. Huonekalujen oli oltava helposti puhdistettavia ja kestäviä, ja ajateltuja viisaasti niin, että tuotantokustannukset pysyivät kurissa.  Vuonna 1951 järjestettiin pohjoismaisen muotoilun suunnan kannalta uraauurtava näyttely "Scandinavian Design for Living". Arne Jacobsenin uraauurtava EGG-tuoli  esiteltiin vuonna 1958. Lontoossa Terence Conranin ensimmäinen Habitat Store tarjosi vain skandinaavisen tyylin esineitä, joissa keskityttiin luonnonmateriaaleihin ja yksinkertaisiin linjoihin. PIenenä detaljina pakko avata tähän, että yksi Mum'sin ikiomista pojista nimetty Arne Jacobsenin mukaan. Tarina paljon pitempi, vaan se siitä : )

NIMETON Vesa Arosuo natural wool rug matto interior

Alvar Aallon tankkituoli viihtyy Mum's Nimetön - villamatolla,  suunnittelu arkkitehti Vesa Arosuo.  Tankkituoli esiteltiin ensimmäistä kertaa Milanon Triennaalissa 1936. Kuplavalaisin Eero Aarnio.

 Oma koti kullan kallis 

Ruotsalaisen kuvataiteilijan Carl Larssonin (1853 - 1919) ja hänen taiteilijavaimonsa Karinin koti ja elämä ovat vaikuttaneet suuresti käsitykseen pohjoismaisen muotoilun ytimestä. Carl Larsson maalasi värikkäitä akvarelleja kotoaan ja perheestään, ja häntä pidetään ennen kaikkea perhe -elämän ja kodin tulkkina. Carl teki maalauksia perheestään ja kuvissa hahmottui kauhnis ja värkäs, valoisa koti, täynnä elämää. Perheessä oli kahdeksan lasta. Larssonit asuivat Dalarnassa ja kunnostivat vanhaa puutaloa, josta tuli myöhemmin Larssonin taiteilijakoti. Perhe oli modernin ja käytännöllisen sisustuksen ehdoton pioneeri. Koti poikkesi täysin aikakaudelle tyypillisestä porvariskodista, jossa huonekalut olivat raskaita ja raskastekoisia ja värisävyt tummanpuhuvia. Larssonine koti oli valoisa ja värikäs. Oli raikas puutarha jai viherkasveja, tekstiilejä seinillä, lattialla ja sohvilla. He rakensivat itse huonekalunsa oman maun mukaiseksi, yhdistelivät ja sekoittivat erilaisia ​​tyylejä ja heidän kodissaan oli paljon myös moderneja mattoja!

File:Skamvrån av Carl Larsson 1894.jpg - Wikimedia Commons Carl Larsson's Inspirational Interiors - The Decorologist

Carl and Karin Larsson olivat kumpikin taiteilijoita. Heidän taiteilijakotinsa oli valoisa ja värikäs ja sisustettu useilla tekstiielillä, matoilla ja omatekoisilla huonekaluilla, joissa he yhdistelivät ja keksivät eri tyylejä. Larssoneilla oli kahdekasn lasta. 

Neljä vuodenaikaa

Me Skandinavian maissa olemme tottuneet äärimmäisin olosuhteisiin, äärimmäisyyksiin. Talvipäivät ovat Euroopan lyhyimpiä, kesäpäivät pisimpiä, ja pitkät talvi -iltamme jatkuvat monta kuukautta. Vaan meillä on henkeäsalpaavat maisemat, metsiä ja järviä. Luontoyhteys on vahva. Luonnollisuus ja luonnon rauhoittava värimaailma näkyy skandinaavisessa sisustuksessa.

PLANT BASED natural nordic simple interior mirja Satomaa

Vähemmön on enemmän

Pohjoismainen muotoilu on niin sanotusti helppo silmälle. Visuaalisuus on lempeästi läsnä. Sisätiloissa käytetään puuta lämpimin sävyin, tilaan tuodaan pehmeyttä matoilla ja tekstiileillä, rauhallisilla, viileillä, sammutetuilla väreillä. Huonekalut ja kaapistot on valmistettu kestäviksi ja  ekologisesti ja meillä rakennusmateriaalit sellaisia, että kestävät ankarissa pohjoismaisissa sääolosuhteissa. Pakkokin kestää emmehän me nyt muuta hyväksyisikään. Pohjoismaisessa muotoilussa käsite "vähemmän on enemmän" kukoistaa. Huoneella on myös tehtävä ja sisustuksen tulee kunnioittaa huoneen tehtävää. 

Meillä tavarat laitetaan järjesykseen ja loput piiloon kaapin uumeniin ja turhat sälät siivotaan. Emme kauheasti innostu suunnattomasta määrästä pikkutavaraa ympäri huonetta. Kun huoneessa on vähemmän, niin silmä ja mieli pääsee lepoon. Vähemmän on enemmän.

Valoisa huone, valoisampi mieli

Luonnonvalo on meille arvokas asia. Sisätilat pidämme mahdollisimman ilmavina ja avoimina. Seinät ovat usein valkoisia tai pehmeitä vaaleanharmaita tai vaaleita. Vältämme sotkua ja olemme todella taitavia luomaan tyylikkäitä, älykkäitä säilytysyksiköitä, joihin piilottaa ne turha vaan rakkaat pikkutavarat. Kiitos muuun muassa myös Ikealle! Tavaroiden ei meidän mielestä vaan tarvitse olla näkyvissä silloin, kun niitä ei käytetä. Skandinaavi rakastaa puhtauden ja puhtaiden pintojen luomaa rauhaa.  Olemme  myös ihmisiä, jotka tahtovat nähdä ulos, luonnonvalon. Emme suosi ikkunoissamme raskaita verhoja, vaan hentoja musliineja tai keveitä kankaita, rullattavia verhoja. Jos vaan kotiin saa tulen, niin taidamme olla onnellisimmillamme. Tuli kokoaa meidät yhteen kuin esi -isämme aikanaan nuotion ympärille. Tulikin lämmittää ja rauhoittaa. Sekin on valoa. Meille skandinaaveille onnellisuus on yksinkertaisten asioiden arvostamista elämässä. Teemme tämän valoisan ajatuksen näkyväksi, kun sisustamme kotejamme.

vaaleamattoovi tummamattotuoli teresa moorhouse finnish design rug mums 

Metsämatto design Teresa Moorhouse. 

Feet on BUBBLES 110x170cmBUBBLES carpet forest green at Nautelankoski rapids

Photos Mum's

Suomu clay wool rug carpe villamato mums design susanna vento matto web

Mum'sin Suomu villamatto antaa tilaan lämpöä ja valoa ja sopii hyvin ruokapöydänkin alle. Design Susanna Vento.

 

 NATURAL interior Rug design finnish Nordic web