fbpx
Kirjoitettu 31.10.2021

Kiitos hienosta villasta, hyvät lähilampaat.

Mum'sin aarteiden valmistuksen polku seikkailee pienissä kylissä Intiassa, Etelä-Afrikassa ja Boliviassa. Kaikki valmistuksen vaiheet materiaalin hankinnasta ja sen työstämisestä valmiiseen tuotteeseen asti tapahtuvat lähellä toisiaan. Silloin puhutaan lähituotannosta. 

Meillä on kutojien kylä ja siellä taitavat tekijät. On lampaita, joita nämä ihmiset lisäelinkeinona laiduntavat ja joista sitten saamme villan esimerkiksi mattoihin. Kylää ympäröivät kasvit, joita kyläläiset poimivat värjätäkseen villaa luonnonmukaisesti. Kaikki tässä ja nyt, samoissa käsissä, samassa kylässä.Pienelläkin eettisellä tuotannolla on suuri vaikutus monen ihmisen ja ympäristön hyvinvointiin, vaikka valmiin tuotteen rahti Suomeen onkin pitkä.

wool village wallrug koala kids lapsi ryijy

Mum'sin aarteisiin materiaalit saadaan läheltä, lähes savimajan takaa.

Lähituotanto on Mum’sin valmistuksen sydän. Kaikki valmistus maasta riippumatta perustuu siihen, että  ihmiset työllistyvät ja materiaalit saadaan nimenomaan paikallisesti ja läheltä. Luonnonmateriaali kuten villa on aina paikallista niin pitkälle, että kyläläiset laiduntavat itse lampaat, joista sitten keritään villaa Mum’sin mattoihin ja sisustustuotteisiin. Meillä on tuotantoa Intian lisäksi Afrikassa, Boliviassa ja Kambodzassa ja kaikissa maissa toimimme samoin. Lähellä, käsityönä ja huolella.

Emme käytä tehotuotettua villaa emmekä tuontivillaa ikinä. Pidämme huolta lähilampaista, joita kyläläiset keritsevät ja joiden villa kulkee kylään polkupyörien tarakoilla. Villamme värjätään samassa kylässä perinteisesti, parhaimmilaan paikallisesti kerätyistä kasveista ja luonnonvärein. Kasvitkin kerätään reippaasti kävellen.

Hyvin paljon Intiassa valmistetaan niin mattoja kuin vaatteita tuontivillasta ja -puuvillasta. Tuontivillaa ostetaan bulkkina pörssihintaan ja päästäkseen Intiaan asti villa on kulkenut jo pitkän matkan Kiinasta, Australiasta tai Uudesta Seelannista asti. Villan hiilijalanjälki on valitettavan syvä ja raskas ja näin myös eettisesti, myös ekologisesti ajatellen epäilyttävä. Sama epäilyttävän raskas hiilijalanjälki astuu kuvaan niin vaatteiden- kuin sisustustuotteiden valmistuksessa. WASH how to rug ethical local matto pesu miten

Anniina Nurmi esikoistietokirjassa Rakastan ja vihaan vaatteita (2021) ja Vihreät vaatteet-blogissaan kirjoittaa tehotuotannon harmeista:

“Eläinten kasvattaminen vaatii paljon maapinta-alaa, luonnonvaroja, energiaa ja vettä. Valtavien tilojen lammaslaumat aiheuttavat eroosiota ja luonnon monimuotoisuuden vähenemistä. Lampaiden kasvatus saa aikaan suuria määriä ilmastonmuutosta pahentavia metaanipäästöjä. Suurilla lammastiloilla elinolosuhteet ovat usein erittäin huonot ja eläinten kuolleisuus korkea.

Tehotuotannossa käytetään runsaasti kemikaaleja häätämään loiseläimiä. Huonosti hoidettuna nämä haitalliset kemikaalit pääsevät kulkeutumaan ympäristöön. Torjunta-aineet ovat haitallisia myös ihmisten ja eläinten terveydelle.

Raakavilla sisältää paljon epäpuhtauksia ja rasvaa. Villan pesuun tarvitaan paljon vettä ja korkeaa lämpötilaa, jotta lika ja rasva saadaan eroteltua villasta. Usein jätevedet puhdistetaan riittämättömästi, mikä kuormittaa vesistöjä.”

 

Lähituotanto on pop monesta syystä ei vain siksi, että sen vastuullisuus on hallittavissa.

  • Mum'sin lähituotanto on pienimuotoista, eikä valmistus tarvitse suurta maapinta-alaa, paljoa energiaa saati vettä. 
  • Meillä lampaat laiduntavat vapaana. Loistorjuntojen varmistamiseksi laitumia kierrätetään puolen vuoden välein.  Laitumia kynnetään ja niiden annetaan välillä heinittyä, koska pitkässä heinässä loiset eivät juuri viihdy. 
  • Torjunta-aineita tai kemikaaleja emme käytä ollenkaan. 
  • Raakavillan epäpuhtaudet pesemme haaleassa vedessä useampaan kertaan. Pesu tapahtuu sille rakennetussa pesutilassa, josta vedet johdetaan suoraan viemäriin. Pestessä villasta ei irtoa kemikaaleja, koska emme kemikaaleja käytä. Kemikaaleja taas emme tahdo käyttää, koska emme tahdo kuormittaa vesistöjä tai ympäristöä. Luotamme luonnolliseen. Pesemme kuitenkin villlaan niin monesti, että siinä ei villan rasva tuoksu.

SHEEP Man lammas mies kerinta villa wool man india

Kylän vanhin tietää ja tuntee lampaat ja villan. Outi ihailee osaajaa.

 

Villa on lähes taianomaisen hieno materiaali. Tiesitkö esimerkiksi, että villa pystyy imemään kosteutta ympäristöstään jopa kolmanneksen painostaan? Kosteus imeytyy villakuidun sisäisiin rakenteisiin ja siitä syystä villa ei tunnu villapaidassa tai mummon kutomissa villasukissa ihoa vasten märältä tai kylmältä. Kun villakuitu imee kosteutta, niin samalla se myös hylkii nesteitä. Tästä syystä neste muodostaa villan pinnalle pisaroita, jotka on helppo pyyhkiä pois ennen pysyvän tahran muodostumista. 

Villa on biohajoava materiaali ja se vaikuttaa parantavasti myös sisäilman ilman laatuun. Se pystyy imemään itseensä esimerkiksi kemikaalien hajuja ja haitallisia ilman epäpuhtauksia, joita voi sisätiloissa olla. Luonnollinen villa on myös kestävä. Yleensä villamatollekijn riittää ihan vaan imurointi tai tuuletus, kuten villapaidallekin. Vähemmän pesukertoja tarkoittaa myös vähemmän veden kulutusta, ja sähkönkin. Ympäristö on kiitollinen.

Kiitos luonto ja hienot lähilampaat. Olette super!

 

SHEEP lammas villa wool handmade ethical local lahituotanto villa